English
چرا سینمای ایران در اقتباس ضعیف است؟
۱۳۹۵/۰۵/۲۳ | ارسال شده در دسته: گزارش‌ها

چرا سینمای ایران در اقتباس ضعیف است؟

ضعف در آثار داستانی و عدم مطالعه فیلم‌سازان ایرانی از جمله دلایلی است که علی معلم و بهروز افخمی برای ضعف در سینمای اقتباسی ایران مطرح کردند و برای تغییر این وضعیت باید هم داستان‌نویسان و هم فیلم‌سازان با توجه بیشتری وارد تولید اثر شوند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، اقتباس از آثار ادبی به ویژه رمان دیرزمانی است که در عمر نه چندان بلند سینما به عنوان یک ژانر مستقل تعریف شده است و حتی در جایزه بزرگ سینمایی اسکار بخش جایزه فیلمنامه اقتباسی دیده می‌شود.

این ژانر از سینما در سینمای ایران چندان موفق نبوده است و شاید بتوان گفت بعد از آثاری چون «ناخدا خورشید» و «هامون» تعداد آثار سینمای اقتباسی ایران بسیار کم بوده است. فیلم «گاوخونی» اثر بهروز افخمی یکی از آثار موفق سینمای اقتباسی است که براساس رمانی به همین نام از جعفر مدرس‌ صادقی ساخته شده است.

این فیلم داستان جوانی است که از زادگاهش اصفهان به تهران پناه آورده تا خاطرات دوران کودکی، نوجوانی و مرگ پدر و مادرش را فراموش کند. در گاوخونی بهران رادان، عزت‌الله انتظامی، بهاره رهنما و سروش صحت به ایفای نقش می‌پردازند. این فیلم در سال ۸۳ در سینما سپیده به مدت ۲ ماه در ایران اکران عمومی شد و در جشنواره‌های بین‌المللی چون ونکوور، کن، بریسین، پاسیفیک فوکوئوکا و بویزیین حضور داشته و در جایزه نتیک بهترین فیلم اول جشنواره بویزیین و جایزه هیئت داوران بهترین کارگردانی در بخش مسابقه بین‌الملل جشنواره فیلم فجر را کسب کرده است.

در مراسمی که درسینمای هنر و تجربه شیراز با حضور بهروز افخمی و علی معلم، کارگردان و تهیه‌کننده این اثر برگزار شد، وضعیت سینمای اقتباسی ایران با محوریت نقد فیلم گاوخونی مورد بررسی قرار گرفت. علی معلم، کارگردان و فیلم‌نامه نویس سینمای ایران با انتقاد از اینکه برخی از فیلم‌های سینمای امروز مقاله‌ای هستند، گفت: اقتباس در گاوخونی وفادارانه است و داستان مفهوم گسترده‌ای را به شکل حسی منتقل می‌کند و مثل یک مقاله به رخ مخاطب نمی‌کشد.

به گفته وی برخی از فیلم‌های سینمای امروز ایران مقاله‌ای هستند یعنی یک معضل اجتماعی را به رخ می‌کشند و هیچ ایماژ و تصویری در آن دیده نمی‌شود، این نوع فیلم‌ها مخاطب را وارد دنیای هنری سینما نمی‌کند. معلم بر این باور است که با وجود اینکه همه انواع فیلم از سرگرم‌کننده تا فلسفی در سینما نیاز است اما زمانی که قرار است فیلمی تاثیرگذار باشد باید به شیوه جدید به بیان داستان بپردازد به گونه‌ای که تماشاگر بعد از دیدن فیلم احساس کند در یک تجربه یگانه با فیلم شریک شده است.

آنطور که معلم می‌گوید: مخاطب پس از تماشای فیلم گاوخونی به این تجربه می‌رسد ودر نخستین بار گویی در یک شبه کابوس فرو می‌رود که اگر دوباره به تماشای فیلم بنشیند با توجه بیشتری به جزئیات آن می‌پردازد. تهیه‌کننده فیلم گاوخونی با بیان اینکه فیلم‌های تاثیرگذار در یک مقاله کوچک نمی‌گنجد و مستقیم پیامش را منتقل نمی‌کند، گفت: از فیلم گاوخونی راضی هستم و این فیلم از مفهومی درست برخوردار است که وابسته به ژورنالیست نیست در صورتی که در سینمای ایران بسیاری افیلم‌ها نمایش رادیویی همراه با عکس است و فضاسازی نمی‌کند.

وی توپ ضعف سینمای اقتباسی  را به زمین داستان‌نویسان انداخت و افزود: جدا از رمان‌های مشهور و نویسندگان برجسته بهترین محمل برای سینما داستان کوتاه است اما تعداد داستان‌های کوتاه برای اقتباس سینمایی کم است و این امر مختص سینمای ایران نیست. معلم با بیان اینکه امروز زمانی این عبارت که «هر فیلم به یک بار دیدن و هر کتابی به یکبار خواندن می‌ارزد» گذشته است، خاطرنشان کرد: راه رفتن و نفس کشیدن بهتر از فیلم و کتاب بد است.

تهیه‌کننده سینمای ایران به بی‌سوادی فیلم‌سازان ایرانی نیز اشاره و بیان کرد: بی‌سوادی فیلم‌سازان در سینمای ایران قابل توجه است و بخشی از فیلم‌سازان اهل مطالعه نیستند به همین دلیل سینمای اقتباسی ایران ضعف دارد. وی وقایع‌نگاری یا گزارش‌نویسی به ویژه در حوزه جنگ را محمل خوبی برای ساخت فیلم دانست و تصریح کرد: فیلم‌های خوب ناشی از شناخت و مطالعه است اما امروز در ماراتن فیلم‌سازی فرصت زیادی برای مطالعه باقی نمانده است.

بهروز افخمی، کارگردان فیلم گاوخونی داستان‌های کوتاه را منبع خوبی برای فیلم‌سازی ندانست و گفت: در حال حاضر ادبیات داستانی ما نمی‌تواند سینما را پشتیبانی کند بعد از خواندن داستان‌های مدرس صادقی به اینکه اتفاقاتی در عرصه ادبیات ایران در حال رخ دادن است، رسیدم اما هنوز داستان‌نویسی به نقطه‌ای برای حمایت از سینما نرسیده است. وی با بیان اینکه داستان‌نویسی فعلی بیشتر به پرتاب کردن عقاید نویسندگان نزدیک است تا داستان‌نویسی افزود: برخی از داستان‌ها شرایط ابتدایی داستان را ندارند و نمی‌توان هر داستان مغشوش و مشوشی را به جریان سیال ذهن مربوط کرد.

افخمی با بیان اینکه نظیر داستان گاوخونی در داستان‌نویسی ایران زیاد نیست، خاطرنشان کرد: علت انتخاب این داستان بیشتر به سلیقه من بازمی‌گردد و با وجود این سال‌ها این داستان را شعر سپید بلندی می‌دانستم که قابلیت تبدیل به فیلم را ندارد. کارگردان فیلم گاوخونی با بیان اینکه در ابتدا تصمیم داشته که این داستان را به شیوه قرائت کردن و خوانش در اختیار مردم قرار دهد، تصریح کرد: رسم قرائت داستان توسط یک نفر می‌تواند مقدمه‌ای برای انتقال دادن داستان به سینما باشد.

با توجه به نظرات این دو سینماگر ایرانی به نظر می‌رسد که سینمای اقتباسی ایران در ابتدای راهی مانده است که برای رشد و تکامل به همت داستان‌نویسان و فیلم‌سازان نیاز دارد و زمانی می‌توان گفت که سینمای ایران یک سینمای حرفه‌ای است که در همه ژانرها به موفقیت نسبی برسد.

13642904_1794034667500720_660929854_n

دیگر مطالب در همین دسته...

۱۳۹۶/۱۲/۲۲ | ارسال شده در دسته: گزارش‌ها

هنرمندان یاد و خاطره علی معلم را گرامی داشتند

جمعی از اهالی سینما در واپسین روزهای سال 97 و در اولین سالروز درگذشت علی معلم منتقد و سینماگر در قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) گردهم آمدند تا یاد او را گرامی بدارند. به نقل از ایسنا، در ابتدای این مراسم که 21 اسفند ماه برگزار شد، منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینما با بیان اینکه “علی یک ساله شد” گفت: اگر بپذیریم و باور داشته باشیم که از لحظه‌ای که می‌میریم زندگی جدیدی آغاز می‌شود، او یک ساله شد. ما در جایی (قطعه هنرمندان) جمع شدیم که بسیاری از بزرگان اینجا آرمیده‌اند. او با اشاره به مقبره‌های هنرمندان درگذشته ادامه داد: باید یادآور شد که یاد شما همراه ماست و ما به سهم خودمان از حرمت‌ها و حریت‌ها دفاع...
ادامه مطلب
۱۳۹۵/۰۷/۱۰ | ارسال شده در دسته: گزارش‌ها

مناظره علی معلم و آذرپندار درباره فیلم فروشنده/ هیچ‌ کجای دنیا با اتوبوس مردم را برای تماشای فیلم خاصی نمی‌برند

علی معلم و مهدی آذر پندار دو منتقد و نویسنده سینمایی درباره فیلم سینمایی فروشنده ساخته اصغر فرهادی مناظره کردند. به گزارش ایلنا علی معلم  با اشاره به وضعیت جامعه ایران از لحاظ فرهنگی گفت :فضایی در جامعهٔ ما دربارهٔ پدیده‌های فرهنگی به وجود آمده است که من اسمش را فضای دو قطبی می‌گذازم. این فضا بعد از انقلاب تا مدت زیادی نبود تا بعد از اینکه احزاب سیاسی در ایران جان گرفتند. وی ادامه داد : این رویکرد دو قطبی وقتی وارد فضای فرهنگی می‌شود مشکلات زیادی را به وجود می‌آورد. در فضاهای فرهنگی بیشتر وارد تکلیف تعیین موضوع می‌شویم. مثل اینکه می‌ایستند دم دری و می‌گویند اول تکلیفت را با حاتمی‌کیا روشن کن،...
ادامه مطلب
۱۳۹۵/۰۵/۰۳ | ارسال شده در دسته: اخبار و فعالیت‌ها

درخشش «ابد و یک روز» و «شهرزاد» در شانزدهمین جشن حافظ/ گزارش مراسم شانزدهمین جشن سینمایی و تلویزیونی حافظ

شانزدهمین جشن دنیای تصویر شب گذشته در تالار وحدت برگزار شد و برگزیدگان سینما و تلویزیون ایران در سال گذشته، با تندیس حافظ به خانه رفتند. مراسمی که طی یک هفته گذشته به دلیل مشکلات فرامتنی با تغییر زمان و مکان اجرا مواجه شده بود. امسال فیلم «ابد و یک روز» با پنج جایزه و سریال «شهرزاد» با چهار جایزه برندگان اصلی شب جشن بودند و مهران مدیری هم برنده‌ی جایزه بهترین چهره تلویزیونی شد، جایزه‌ای که سر و صدای زیادی را در میان مخاطبان و شبکه‌های اجتماعی به راه انداخته بود. طبق سنت جشن حافظ، اجرای مراسم را علی معلم بر عهده داشت و امسال آزاده صمدی برای مقدمه‌ی مراسم به روی سن آمد. علاوه بر پخش کلیپ ایران سالار عقیلی...
ادامه مطلب
۱۳۹۵/۰۳/۱۸ | ارسال شده در دسته: گزارش‌ها

«گاوخونی» با حضور ستارگان در سینما فرهنگ اکران شد

به گزارش خبرگزاری صبا، آیین افتتاحیه فیلم گاوخونی؛ دوشنبه هفدهم خردادماه ساعت ۲۰:۳۰ در سینما فرهنگ برگزار شد و پس از امضای پوستر فیلم و دیدار با عوامل، رأس ساعت ۲۱ اکران فیلم آغاز شد. فیلم «گاوخونی» اقتباسی از کتاب جعفر مدرس صادقی است و کابوس های جوانی را حکایت می کند که خاطرات پدر مرده اش، شهر زادگاهش یعنی اصفهان و رودخانه زاینده رود او را به مرز پریشانی می رساند. عزت الله انتظامی، بهرام رادان، سروش صحت و بهاره رهنما بازیگران اصلی فیلم هستند. در مراسم افتتاحیه کارگردان فیلم، بهروز افخمی به همراه همسرش مرجان شیر محمدی، علی معلم تهیه کننده فیلم و همسرش آذر معماریان، مجید مظفری و دخترش نیکی مظفری، سعید...
ادامه مطلب
۱۳۹۵/۰۳/۰۹ | ارسال شده در دسته: گزارش‌ها

گزارش برنامه هفت – ۱۳۹۵/۳/۷ + ویدئوی برنامه

بهروز افخمی برای بررسی بیشتر جشنواره فیلم کن میزبان علی معلم، منتقد سینمای حاضر در این جشنواره بود. افخمی در ابتدای این گفتگو درباره واکنش های صورت گرفته درباره اظهارنظرهایش درباره تمایلات دگرباشی جشنواره کن، با اشاره به مقاله ای از سردبیر نشریه ورایتی گفت: وقتی سردبیر ورایتی این حرف ها را بزند همگی سوت می زنند و وانمود می کنند که نشنیده اند، اما ما که می گوئیم جنجال به پا می کنند. علی معلم نیز بیان داشت: کن در سال های اخیر به لحاظ انتخاب فیلم بسیار درست عمل کرده است و نشان داده تمام فیلم های خوب را جمع آوری و کشف کرده است. درباره فرهادی البته آمریکایی ها پیش دستی کرده بودند. شاید به لحاظ شیوه و ساختار...
ادامه مطلب
۱۳۹۵/۰۲/۱۹ | ارسال شده در دسته: گزارش‌ها

در برنامه «هفت» مطرح شد/ علی معلم: هدیه می دهند تا نقدشان نکنیم!

میزگرد برنامه «هفت» درباره انتقادپذیری در سینما با حضور علی معلم، منتقد سینما برگزار شد. معلم در ابتدای این برنامه با انتقاد از اظهارنظرهای متناقض مسئولین سینمایی گفت: ما مدیران و مسئولین سینمایی خود پر از تناقضیم و هیچ نقدی را هم برنمی تابیم. وقتی در جشنواره ای از فشار جمعیت زیاد، مردم روی همین می ریزند می گویند ببینید چقدر استقبال خوبی شده است! و وقتی در جشنواره دیگری تنها 5 نفر به تماشای یک فیلم می نشینند می گویند چه جشنواره متمدنانه ای و درست این است. خب ما کدام حرف شما را باور کنیم؟ وی در ادامه افزود: ما درون و برون مان به شدت تناقض دارد. به ظاهر می خندیم گویی از نقد استقبال می کنیم، اما از درون می...
ادامه مطلب

ویدیو

۱۳۹۵/۱۲/۲۴
گفت و گوی منتشر نشده زنده یاد علی معلم با فارس/ اگر سینما داشتم خیلی از فیلم ها را نمایش نمی دادم!

گالری تصاویر