داستان های کارآگاهی جنایی در طول تاریخ نه چندان بلند سینما، همواره بینندگان را مجذوب خود کرده اند. دنیای رازها و کشف رمزها نوعی مشارکت ذهنی بیننده و قهرمان را در پی دارد که لذت بردن از کشف همزمان یا حیرت زدگی از نوع کشف قهرمان را به دنبال دارد.
برای فهم تغییر زبان سینما در هزاره جدید با نوع داستانگویی کلاسیک در سینمای قرن بیستم، دیدن سریال جدید شرلوک محصول بی بی سی کفایت می کند. اقتباس هوشمندانه سازندگان شرلوک از داستان های کلاسیک شرلوک هولمز و آوردن آنها به دنیای جدید و قرن بیست ویکم نه تنها از طریق تغییر زمان داستان که از طریق نحوه انتقال اطلاعات داستان به تماشاگران اتفاق می افتد. در سریال شرلوک برای انتقال اطلاعات قهرمان به مخاطب از زیرنویس، نقشه، تقسیم تصاویر، هم گذاری صدای صحنه و خارج از صحنه، رایانه، تلفن همراه و پیام های صوتی و تصویری چندان متداخل استفاده می شود که سرعت داستانگویی و ریتم، تصاعدی افزایش پیدا می کند. اگر در فیلم های قدیمی اقتباس شده از داستان شرلوک همه چیز با نوعی خودداری و طول و تفصیل و تأکید به تماشاگر انتقال داده می شد در این مجموعه سرعت انتقال به همان اندازه ای است که ذهن تیزبین و جزئی نگر کارآگاه داستان از آن برخوردار است.
تماشای این مجموعه برای فیلمسازان وطنی درس بزرگی است برای آگاهی از ذهن بینندگان امروز سینما. بینندگانی که در آن واحد می توانند پیام بفرستند، متن بنویسند، تصویر ببینند و صداهای مختلف را بشنوند!
از سرمقاله شماره تازه دنیای تصویر