«علی معلم» روز دوشنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: فرهنگ وهنر، زمینه ساز پیوند و ایجاد گفت وگوی ملت ها با ملت هاست و این امر می تواند بستر آشنایی مردم دنیا با واقعیت های جامعه ایران اسلامی باشد.
تهیه كننده فیلم سینمایی «آل» تاكید كرد: هرچقدر پیوند فرهنگی ما با كشورهای دنیا قوی تر باشد، كمك بیشتری به ارتباط بین المللی ما با دنیا خواهد شد و فعالان عرصه سینما نیز در این زمینه می توانند نقشی اساسی ایفا كنند.
** از ظرفیت های فرهنگی در دیپلماسی استفاده شود
معلم یادآور شد: استفاده از ظرفیت های فرهنگی وهنری در قالب های مختلف از جمله میراث فرهنگی، معماری، ادبیات، شعر، تجسمی، سینما و تئاتر می تواند موقعیت ایران را در برابر كشورهای صاحب تمدن ارتقا دهد.
وی دیپلماسی فرهنگی را در سال های اخیر ضعیف توصیف كرد و افزود: ارتباط دستگاه های فرهنگی ایران در سال های اخیر معطوف به حوزه بومی بوده و اكنون كه دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی در دولت «تدبیر و امید» برای حضور مقتدرانه جهانی از طریق گفت وگو و تفاهم، گام های موثری برداشته، باید برای حضور قدرتمند فرهنگی ایران در دنیا نیز اقدامات موثری انجام شود.
مدیرمسوول ماهنامه «دنیای تصویر» افزود كه این مهم در صورتی میسر می شود كه در اهداف كلان نظام و دولت، نقش فرهنگ نیز به درستی دیده شود.
** غیبت رسانه های ایرانی در رویدادهای مهم فرهنگی
معلم گفت: در سال هایی كه گذشت به بخش فرهنگ در عرصه بین المللی اندیشیده نشد. وی با طرح سووالی مبنی بر اینكه رسانه ها و خبرگزاری های ایرانی چقدر امكان حضور در رویدادهای مهم فرهنگی بین المللی را داشته اند؟، ادامه داد: برای ایجاد دیپلماسی فرهنگی، ضروریست، رویكرد وزارت ارشاد در قبال حضورهای جهانی تغییر كند، زیرا نباید فقط به تغییر وزیر یا معاون وزیر دلخوش كرد.
این منتقد و نویسنده سینما، جایگاه فرهنگ وهنر را در مناسبات جهانی رفیع دانست و افزود: اگر كشوری اكنون در اذهان عمومی به عنوان كشوری قدرتمند شناخته می شود، این موفقیت مرهون قدرت فرهنگی آن است.
** بازگرداندن «شیردال» نشان اعتراف آمریكا به سابقه فرهنگی و تمدن عظیم ایران است
معلم گفت: دیپلماسی قوی دولت «تدبیر و امید» این پیام را به دولت های مختلف دنیا از جمله آمریكا داد كه مردم ایران از ارتباط و تعامل هراسی ندارند زیرا قدرت ملت ایران در فرهنگ، هنر و تمدن آن نهفته است كه این امر باید در قالب یك دیپلماسی فرهنگی صحیح به گوش جهانیان برسد.
وی بازگرداندن «شیردال» را نشانی از اعتراف آمریكا به سابقه فرهنگی و تمدن عظیم ایران دانست و گفت: آمریكا با این اقدام اعتراف كرد كه ایران یك قدرت بلامنازع فرهنگی است.
تهیه كننده فیلم سینمایی «ازدواج به سبك ایرانی» ادامه داد: در سال های اخیر دستگاه دیپلماسی كشور با فرهنگ بیگانه بودند و رایزنان فرهنگی نیز گامی در راستای معرفی فرهنگ ایرانی ارائه نكردند.
معلم، عملكرد رایزنان فرهنگی در سال های اخیر را مناسب ندانست و گفت، سفارتخانه های ایران نیز، ارتباطی با بخش فرهنگ و هنر برقرار نكردند.
وی با ابراز تاسف از اینكه حتی یك فیلم درجه یك مستند درباره ایران در كشور ساخته نشده، افزود: در این زمینه كم كاری های فراوانی صورت گرفته و نتوانستیم جغرافیا و عظمت ایران اسلامی را به جهان معرفی كنیم.
این تهیه كننده سینما یادآور شد: دستاوردهای ایران در حوزه فرهنگ عرفانی بی رقیب است اما این مهم در فیلم های سینمایی ایرانی راه نیافته است.
** دیپلماسی با استفاده از سازه های فرهنگی، دیرپایی دارد
معلم ادامه داد: دیپلماسی دولت «تدبیر و امید» در ایجاد ارتباطات موثر بین المللی، اگر محدود به فاز سیاسی نشده و وارد سازه های فرهنگی شود، بطور قطع دیرپایی دارد و به معرفی موقعیت ایران در جامعه جهانی كمك می كند.
وی گفت: بخشی از موقعیت تخریب شده ایران به تصویر غلطی كه از ما در جهان نشان داده شده باز می گردد زیرا عده ای همواره ایرانیان را افرادی خشونت طلب معرفی كرده اند، در صورتیكه این ادعایی پوچ است و با حقیقت فاصله بسیاری دارد.
این منتقد و نویسنده سینما تاكید كرد كه این تصویر غلط از ایرانیان، باید از طریق فرهنگ و هنر با سابقه ایرانی و رسانه های اصیل تصحیح شود.
معلم ضمن تاكید به حضور موفق حجت الاسلام والمسلمین دكتر حسن روحانی رییس جمهوری در نیویورك و سخنرانی وی در مجمع عمومی سازمان ملل افزود: پس از این موفقیت، دولت «تدبیر و امید» برای حضور حداكثری اهل فرهنگ در نشان دادن جایگاه برجسته ایران می تواند زمینه های لازم را فراهم سازد؛ معتقدم فرهنگ و هنر نیز به اندازه موشك ها و ادوات نظامی از اهمیت و قدرت برخوردار است.
به گفته معلم، دیپلماسی دولت «تدبیر وامید» می تواند زمینه ساز ارتباط موثر سینماگران برجسته ایرانی و خارجی را مهیا سازد.
این نویسنده و منتقد سینما، به حضور كمرنگ ایران در جشنواره های مطرح بین المللی اشاره كرد و افزود: دیپلماسی فرهنگی برای تصحیح این شرایط باید مشغول به كار شود.
وی گفت: باید تلاش كنیم سینمای رسمی ایران در دنیا نقش گسترده تری یابد و ارتباط بین المللی در بخش سینمایی و فرهنگی نیز تقویت شود.
** بی رونقی جشنواره های داخلی در سال های اخیر
مدیرمسوول ماهنامه «دنیای تصویر» توضیح داد: سال ها است جشنواره های سینمایی و فرهنگی كشور بی رونق برگزار می شود؛ باید ارتباطات را قوی تر كنیم و در كشورهای مختلف از جمله آسیای مركزی حضور قدرتمند فرهنگی داشته باشیم.
معلم با یادآوری اینكه هر اقدام سیاسی بدون توجه به هنر و گستردگی فرهنگ ابتر می ماند، افزود: دولت ها به این مهم هیچوقت فكر نكردند و باید توسعه متجانس داشته باشیم و ابعاد مختلف از ظرفیت های خود را برای حضور جهانی با منش خردمندانه قوی نشان دهیم.
** اظهارات دكتر روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل خردمندانه بود
معلم درباره اظهارات دكتر روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل توضیح داد: صحبت های رییس جمهوری را در مجمع عمومی سازمان ملل بطور كامل شنیدم؛ وی بسیار خردمندانه و با هوشمندی از مواضع سیاسی و كلیت نظام دفاع كرد و همین روش نیز باید در حوزه فرهنگ و هنر ادامه یابد.
وی ادامه داد: معاشرت اهل فرهنگ وهنر نیز نقشی تعیین كننده در این ارتباط دارد. حضور فیلمسازان برجسته دنیا در ایران و آشنا ساختن آنان با فرهنگ و هنری ایرانی، نقشه رسانه های استعماری را در ارائه تصویر غلط از ایران خنثی می سازد.
تهیه كننده فیلم سینمایی «آل» ادامه داد: بدون شك یك فیلمساز معروف پس از حضور در ایران می تواند بواسطه ارتباطات و اثرگذاری خود، روی مخاطبان نیز تاثیرگذار باشد؛ فیلمسازان و هنرمندان به عنوان بخشی از نخبگان جامعه با جمع زیادی از مخاطبان درگیر هستند، از این رو باید آنان را با ایران آشناتر ساخت و از طریق آنها به توده های وسیع تری دست یابیم.
معلم گفت: این جز با اتخاذ دیپلماسی فعال فرهنگی كه باید در كل بدنه دولت وجود داشته باشد، محقق نخواهد شد.