English
فقط ایران نیست، در گلدن گلوب هم به منتقدان شام و نهار می‌دهند/ گفتگو با علی معلم برای شفاف سازی اتفاق‌های هیات انتخاب
۱۳۹۱/۱۱/۰۷ | ارسال شده در دسته: گفتگوها

فقط ایران نیست، در گلدن گلوب هم به منتقدان شام و نهار می‌دهند/ گفتگو با علی معلم برای شفاف سازی اتفاق‌های هیات انتخاب

دنیا خمامی: حرفهای جمعه شب علی معلم در برنامه «هفت» به عنوان یکی از اعضای هیات انتخاب جشنواره فیلم فجر، حرفهای مهمی بود. حرف هایی که با عنوان شفاف سازی برای سینماگرانی که فیلمشان برای حضور در بخش مسابقه انتخاب نشد، زده شد. معلم در بخشی از حرفهایش به گزینش آثار براساس ژانر ، جغرافیا و محتوا اشاره کرد. همین باعث شد سوالاتی برای ما به وجود آشد که با علی معلم مطرح کردیم. در ادامه پاسخ های این سینماگر را می خوانید.

شما در حرف‌هایتان در برنامه هفت گفتید فیلم ها را برای حضور در جشنواره از چند منظر بررسی كرده‌اید و تنها یك بخش بررسی محتوایی بوده است. منظورتان از اینکه عنوان کردید که برخی به خاطر مسائل محتوایی به جشنواره راه پیدا نکرده‌اند، چیست؟

اول این را باید بگویم که در برخی از خبرگزاری ها حرفهای من اشتباه عنوان شده است. من مشخصاً درباره محتوا صحبت نکردم. من معتقدم فیلم باید به تمام معنا پارامترهای سینما را رعایت کند. فیلم هایی بودند که به نظر خیلی پیام های ارزشی داشتند ولی اصلاً به مقام «فیلم» نمی رسیدند و درحد یک پیام ساده ، اعلامیه ، خبر و از این دست چیزها بودند و به خاطر هم همین رد شدند. از نظر من محتوا چیزی جز بیان یک داستان و تم در قالب سینمایی نیست و نمی تواند ارزش مجزا داشته باشد. من در آن برنامه به این اشاره کردم که باید به تنوع آثار توجه شود. اینکه الزاماً همه فیلم ها در یک فضا نگذرد. ما در فضاهای گوناگونی زندگی می کنیم و فضاهای متنوعمان باید در این فیلم ها وجود داشته باشد. مورد دیگر این است که فیلم باید از نظر ژانری هم متفاوت باشد. مثلا امسال فیلمی مثل «گناهکاران» به کارگردانی فرامرز قریبیان در جشنواره هست که ممکن بود در جشنواره های قبلی نمونه اش وارد نشود چون یک فیلم پلیسی است. یا فیلم خانم پوران درخشنده که یک درام اجتماعی است. فیلم آقای مهرجویی هم که یک کمدی هجو است. یا حتی فیلم علی قوی تن که در یک روستا در خراسان می گذرد؛ همین طور فیلم«رنجرو» که در بوشهر روایت می شود. فیلم تجربی مثل «کلاس هنرپیشگی» به کارگردانی آقای داوودنژاد را هم داریم. اینکه فیلم ها در جغرافیا و ژانر مختلف باشد اتفاق خوبی است. فیلم ها همه نباید یک ضرب آپارتمانی باشند ، یا فقط فیلم های یک شکل و یک فرم باشند. در هیات انتخاب سعی شد که گونه گونی در میان فیلم ها باشد. فقط به این توجه نشد که آثار از لحاظ تماتیک در چه حدی هستند یا فقط به این توجه نکردیم که تهیه کننده فیلم چه کسی است. به نظرم در فیلم ها باید تفاوت های دیدگاهی ، نسلی و جغرافیایی وجود داشته باشد و این باید در میان انتخاب ها لحاظ شود. به طور کل ما نمی خواستیم مثل سال گذشته همه فیلم ها در محیط های تهران بگذرد.

 

*اینکه هیات انتخاب بخواهد این گونه گونی به جهت جغرافیایی و ژانر را در میان انتخاب هایش لحاظ کند اتفاق خوبی است اما از آن جایی که ساخت ملودرام های آپارتمانی در میان کارگردانان در این چندسال اخیر اپیدمی شده باید این پارامتر هایی که مدنظرتان بود را زودتر عنوان می کردید. چون دبیر جشنواره 7ماه است که انتخاب شده و طبیعتاً فجر اتفاق مهمی است و خیلی از کارگردانان دوست دارند فیلمشان در این فستیوال نمایش داده شود.

خب این نباید برای فیلمسازی لحاظ شود. اگر کسی می خواهد برای جشنواره فیلم بسازد به نظرم بهتر است نسازد. یکی از مشکلات سینمای ایران همین است. من اصلاً اصرار دوستان را برای حضور در جشنواره نمی فهمم و فکر می کنم که اگر جشنواره ای نبود کلاً سینمایی هم وجود نداشت.چه از لحاظ دولتی که فیلم هایی سفارشی ساخته می شوند و فقط می توانند برای جشنواره نمایش داده شوند چون هیچ مخاطبی حاضر نیست بعداً پول بدهد و برود این فیلم ها را ببیند. چه فیلم های شخصی که از عدم گونه گونی جغرافیای و ژانر رنج می برد و انگار فقط برای چندنفر ساخته می شود. البته این را هم بگویم که الزامی وجود ندارد که فیلمسازی که هیچ شناختی بر جغرافیای خاصی ندارد به سراغ تنوع جغرافیایی برود. بنابراین اگر فیلم های شهری ساخته شود اشکالی ندارد. همان طور که اگر فیلمی درباره مسائل زن و شوهری ساخته بشود اشکالی ندارد. در این باره فیلم آقای حجازی مصداق پیدا می کند که یک فیلم آپارتمانی موفق است. یا فیلم پرویز شهبازی که یک فیلم شهری موفق است. اما نظریه من برای انتخاب این است که در سپهر جشنواره باید گونه گونی لحاظ شود و فیلم ها تک بعدی نباشند. بنده در انتخاب هایم به این موضوع توجه داشتم. دوستان دیگر هم حتما برای خودشان ضوابطی داشته باشند.

 

خب آقای معلم سرنوشت خیلی از فیلمسازان با نمایش فیلمشان در فجر مشخص می شود و این موضوع که شما می گویید که تارانتینو و اسپیلبرگ اعتراضی نمی کنند به خاطر این است که آنها دردسری برای اکران فیلمشان نمی بینند. اما اینجا فیلم ها بعد از نمایششان در فجر با هزار مانع دیگر مواجه می شوند و چندین بار پروانه نمایششان هم لغو می شود.

این بحث دیگری است که به من مربوط نمی شود.

 

از این جهت می پرسم که با نبودن و انتخاب نکردن یکی از فیلم های مهم توسط هیات انتخاب ممکن است سرنوشت یک فیلم عوض شود.

در اینکه اوضاع سینما نابسامان است شکی نیست. ما می بینیم که 96 فیلم ساخته شده اما معلوم نیست آنها را برای کجا ساختند؟ چون در سینمای ایران 45 فیلم بیشتر نمی توانند نمایش داده شوند. اینها دیگر مسائلی است که به مدیریت سینما برمی گردد و به نظرم پرازاشکال است. اما اینکه جشنواره بشود محل اصلی فیلمسازی کار غلطی است. فیلمسازی که در دنیا منوط به جشنواره نیست. فیلمسازی فرآیند ارتباط با مخاطب است؛حالا چه مخاطب گسترده چه مخاطب برگزیده. اینکه جشنواره فیلم فجر ایستگاه سینمای ایران بشود کار غلطی است. یک زمانی فجر ایستگاه سینما بود و 70تا فیلم در آن می ریختند و تکلیف فروش این فیلم ها هم همانجا مشخص می شد. خب این غلط است. جشن ما كه اسکار ، گلدن گلوب یا همین جشن «حافظ» برگزار می کنیم اساساً به فیلم های اکران شده می پردازد اما فستیوالی که در درون انجام می شود نباید محل تصمیم گیری برای کل سینما باشد. فیلم که نباید برای 10روز جشنواره ساخته شود! فیلم های خیلی مهمی درسینمای ایران هستند که در جشنواره نمایش داده نشدند اما موردتوجه واقع شدند ، مثل همین شوکرانی که من از تهیه کنندگان‌اش بودم. «شوکران» فیلم بسیار مهم تری است از فیلم هایی که در دهه خودش ساخته شده ، آیا مثلا اگر درجشنواره فجر بود بالاتر می رفت؟ نه به نظرم وجهه اش پایین می آمد! یا «ازدواج به سبک ایرانی» در جشنواره فجر با اینکه هیات انتخاب آن را پذیرفت، توقیف شد. اما درکل «ازدواج به سبک ایرانی» نابود نشد.

 

شاید بزرگ نمایی فیلم ها به واسطه فجر به خاطر اتفاقات و حاشیه های این فستیوال باشد.

خب این غلط است. اینکه سینمای ایران در ده روز شلوغ می شود و بعد در طول سال پشه می پراند خیلی بد است. منتقدین هم که چنین درخواستی داشتند، غلط است. من در هیچ جای دنیا ندیدم که منتقدین بگویند همه فیلم ها را نمایش بدهید ما ببینیم. مگر بازار عمده فروش هاست که برویم 30کیلو پیاز و سیب زمینی بخریم. متاسفانه بعضی از غلط ها مصطلح شده و من نمی توانم بپذیرم که بعضی از غلط هایی را که رواج دارد، انجام بدهم.خب غلط، غلط است حتی اگر همه بگویند.

 

مشخصاً درباره فیلم بهرام توکلی چه اتفاقی افتاد که در ابتدا آن را نپذیرفتید؟ رزومه این کارگردان نشان می دهد که فیلم هایش از اندازه سینمای ایران بالاتر است.

اتفاق عجیبی نیفتاد. این فیلم در آن زمان رای نیاورد. مثل «عقاب صحرا» یا فیلم «همه چیز برای فروش» که رای نیاوردند. ممکن است که من با 2-3 تا از همین فیلم ها بیشتر موافق باشم اما به هرصورت رای جمعی نتیجه را مشخص کرد.

 

این شائبه برای برخی از سینماگران به وجود آمده که نماینده ای از حوزه هنری هم فیلم ها را دیده و فشارهایی به شما برای انتخاب آورده و به همین خاطر مجبور شدید بعضی از فیلم ها را رد کنید. این درست است؟

نه والله. من غیر از هیات انتخاب کسی را برای فیلم دیدن نمی دیدم.

 

پس اینکه آقای عظیمی در «هفت» گفتند که چند نماینده دولتی هم در میانتان حضور داشته منظورشان از حوزه هنری نبوده؟

حوزه هنری در تضاد با ارشاد است و نمی تواند فیلم ببیند. اینکه می گویند به ما دستور داده شده حداقل در رابطه با من مصداق ندارد. به خاطر اینکه من اصلاً آدم دستورپذیری نیستم. چه وزیر باشد چه نماینده حوزه هنری یا ارشاد. من علاقه ای به دستور اجرا کردن ندارم. بنابراین در جایی که دستور اجرا می شود شرکت نمی کنم. به هرحال ما نظرمان را دادیم و این خوب نیست که همیشه به همه چیز با توطئه نگاه شود.

 

اینکه برخی از منتقدان قبل از جشنواره در اکرانی خصوصی فیلم را می بینند و نظرشان را در حمایت از فیلمساز عنوان می کنند کار اشتباهی است؟ به هرصورت شاید به هردلیلی شما یک فیلم خوب را رد کرده باشید که منتقدان بعد از دیدن فیلم احساس کنند آن فیلم اگر در فستیوال به نمایش درمی آمد بهتر بود.

منتقدان در مقام تصمیم گیری نیستند ،در مقام منتقد هستند. متاسفانه در جامعه ما همه جایشان عوض شده است. منتقدان مدیر هستند و مدیران منتقدند. بعضی از آنها که آژانس تبلیغاتی هستند. اینکه یک فیلمی را 3تا منتقد ببینند و بعد به عنوان باشگاه طرفدار فیلم عمل کنند درست نیست. منتقد اگر منتقد باشد نباید در fans club باشند. ممکن است در همه جای دنیا هم این اتفاق بیفتد همان طور که در گلدن گلوب هم این اتفاق افتاده و گویا به بعضی ها شام و نهار اضافه دادند! اما اصل غلط ، غلط است. منتقد باید با فیلم طرف بشود و فیلم را تحلیل کنند. منتقد طرف حسابش مردم هستند نه فیلمسازان. این بیماری جدیدی است که من سعی کردم با گوشه و کنایه از آن بگذرم.

دیگر مطالب در همین دسته...

۱۳۹۵/۱۱/۲۰ | ارسال شده در دسته: گفتگوها

نقد تند و تیز علی معلم: مگر انتخاب فیلم‌ها خاله‌بازی است؟

علی معلم در برنامه اظهار داشت: «جشنواره، محلی است برای ارائه آثاری که جنبه های مختلف صنعتی، سینمایی و کشف استعدادهای جوان دارند. الگوی جشنواره ما در دوره هایی که به نمونه های بین المللی خود نزدیک شد، بد نبود. حتی امسال که بخش هنر و تجربه حذف شد، در حرکتی خودمختار خود این گروه برای خود برنامه مستقل اعلام می کند! من نمی فهمم آقای حیدری اساسا پاسخگوی این مسئله هستند یا خیر؟ مگر حسین قلی خانی است که هرکسی هر کاری دلش می خواهد بکند؟ اگر ما این ها را تعریف نکنیم هر فشاری می تواند از بالا یا پایین آنها را تغییر دهد.هیچ جشنواره ای هیئت انتخاب اعلام نمی کند. آن هم یکی دو ماه مانده به جشنواره که شب و روز بنشینند پنج شش...
ادامه مطلب
۱۳۹۵/۱۱/۰۷ | ارسال شده در دسته: گفتگوها

معلم: تفکیک جشنواره فجر آسیب های جدی بر پیکره این رویداد سینمایی وارد ساخت

/ سینماپرس: علی معلم تهیه کننده و منتقد سینما در آستانه برگزاری سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر گفت: تناقض در سیاست گذاری های جشنواره فجر آسیب های جدی به آن وارد ساخته است و به نوعی دچار سرگردانی شده و همین امر از کیفیت آن کاسته است. مدیر مسئول ماهنامه سینمایی «دنیای تصویر» در گفتگو با خبرنگار سینماپرس افزود: این جشنواره علیرغم اهمیت زیادی که برای سینمای ایران دارد متأسفانه در طول ۳۵ دوره برگزاری اش به دلیل دیدگاه های متناقض مدیران و برگزارکنندگانش با آسیب های جدی روبرو شده که این مسأله باید با تدبیر مدیران فرهنگی از بین برود. وی ادامه داد: این جشنواره در ابتدا تنها نمایشگاهی از تولیدات سالانه سینمای ایران...
ادامه مطلب
۱۳۹۵/۱۰/۰۷ | ارسال شده در دسته: گفتگوها

سینمای ایران برای ورود به بازار جهانی نیازمند توجه دولت است

تهران – ایرنا – تهیه کننده فیلم سینمایی «آل» گفت: سینمای ایران از لحاظ قابلیت تولید فیلم جزو 10 سینمای برتر دنیا است اما برای راهیابی به بازارهای جهانی نیازمند توجه دولت است. سینمای ایران برای ورود به بازار جهانی نیازمند توجه دولت است علی معلم روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار گروه فرهنگی ایرنا افزود: سینمای ایران اکنون به لحاظ تولید فیلم وضعیت قابل قبولی در دنیا دارد، اما همچنان از راهیابی به بازارهای جهانی محروم است. وی ادامه داد: مهمترین دلیلی که سینمای ایران تا کنون نتوانسته به بازارهای جهانی راه یابد، بازاریابی ضعیف است و دستگاه دولتی نیز به موقع نتوانستند سیاست هایی را برای ارتقا سطح کیفی و...
ادامه مطلب
۱۳۹۵/۱۰/۰۲ | ارسال شده در دسته: گفتگوها

علی معلم: ادامه‌ی سریال «شهرزاد» حق طبیعی مردم است

خبرگزاری آنا: علی معلم تهیه‌کننده‌ی سینما در اظهارنظری درباره‌ی حاشیه‌های سریال «شهرزاد» این حواشی را بی‌اهمیت دانست و تاکید کرد نباید اجازه داد حاشیه‌ها مهم‌تر از متن شوندا علی معلم تهیه‌کننده و کارگردان سینما و تلویزیون درباره‌ی سریال شهرزاد گفت: «مسئله‌ی حاشیه‌ها هیچ وقت این‌قدر ارزش ندارد که به اندازه‌ی متن مطرح شود.شهرزاد یک کار حرفه‌ای تحسین‌شده هم از طرف مردم و هم از سوی صاحبنظران بوده است و حق طبیعی مردم است که سریال شهرزاد ادامه پیدا کند و به دید مردم برسد؛ یعنی هر سریالی که موفق بوده این حق را دارد. این حاشیه‌ها اصلا ارزش ندارند که کسی وقتش را برای آن صرف کند.» علی معلم افزود: «در...
ادامه مطلب
۱۳۹۵/۰۹/۲۱ | ارسال شده در دسته: گفتگوها

گفتگو با علی معلم درباره جشنواره یاس، پولشویی و الگو گرفتن از نتفلیکس

چهارمین دوره از جشنواره فیلم‌‌‌های ویدیویی یاس به زودی کارش را آغاز می‌کند و علی معلم، تهیه‌کننده و مدیرمسئول و سردبیر نشریه دنیای تصویر، یکی از داوران بخش بین‌الملل این جشنواره است. به همین مناسبت نشریه شبکه نمایش خانگی با او گفتگویی را انجام داده و معلم از علت حضورش در میان داوران، بحث ورود پول‌های کثیف به سینما و کمبودهای زیرساختی در بحث نمایش خانگی صحبت کرده است. نقش جشنواره یاس در وضعیت تولیدات ویدیویی از اولین دوره‌ی این جشنواره در آن حضور داشتم و داور بخش سینمای ایران آن بودم. از جلسات اولی هم که این جشنواره برگزار شد با آن همراهی کردم چون فکر می‌کنم بخشی از موجودیت سینمای ایران متکی است بر...
ادامه مطلب
۱۳۹۵/۰۷/۲۵ | ارسال شده در دسته: گفتگوها

علی معلم: اراده ای برای تغییر در شرایط سینما نیست

در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد؛ علی معلم: فیلم مجید مجیدی شکست خورده/ به خاطر بخل‌؛ حسد و حاشیه کسی حرفِ ما را نمی‌شنود معلم می‌گوید: خوش خیالی‌ست اگر منتظر اتفاقی باشیم. به عنوان کسی که سالهاست در این زمینه کار می‌کنم؛ به این نتیجه رسیده‌ام که چون اراده‌ای وجود ندارد؛ ما با این امکانات نمی‌توانیم وارد بازار پرسود و منفعت جهانی شویم. کشور ما با وجود دارا بودن مشاهیر و اسطوره‌های بزرگی که هرکدام می‌توانند سردمدار سوژه‌های غنی و پرمحتوای جهانی برای سینمای ایران باشند؛ همچنان منتظر است هالیوود یک به یک این مضامین را براساس برداشت‌ها و سلایق خود جلوی دوربین ببرد. به‌نظر مشکل قدیمی جذب سرمایه‌های...
ادامه مطلب

ویدیو

۱۳۹۵/۱۲/۲۴
گفت و گوی منتشر نشده زنده یاد علی معلم با فارس/ اگر سینما داشتم خیلی از فیلم ها را نمایش نمی دادم!

گالری تصاویر